Gulvbelægningen i et hjem kan være altafgørende. Trægulv er stadig en af de mest populære muligheder, da det skaber et naturligt indbydende, smukt og tidløst design til dit hjem. Hvor ældre, mere traditionelle hjem ofte har de originale trægulve, benytter man i mange nyere huse laminatgulv. Det giver et naturligt look, der æstetisk ligner træ, men til en lavere pris. Laminatgulv er derfor overordnet set, den mest overkommelige mulighed set i forhold til holdbarhed, videresalgsværdi, rengøring, installation og meget mere. Når der vælges mellem trægulv og laminatgulv, er der både fordele og ulemper, der skal overvejes ved begge alternativer. 

Trægulv – for og imod

Ved trægulv kan omkostningerne være variererne alt afhængig af, hvilken type træ der vælges som materiale. Som udgangspunkt, er trægulv bdog etydeligt mere omkostningsrigt at både købe samt installere end ved et køb af et laminatgulv. Dette er også taget i betragtning af, at trægulv er mere modtagelig overfor ridser, og let kan blive beskadiget af fugt, slid og sollys.

Trægulvene kan dog  nemt reperares for fejl og mangler, hvilket giver det en fordel fremfor laminatgulvet, da det kan øge dets holdbarhed. Fordelen er dog også, at trægulvet giver et æstetisk smukt udtryk, og afhængigt af træsorten, kan det tilføje en betydelig værdi til dit hjem.

Overordnet set, er trægulve er både smukt og har en høj holdbarhed, især i værelser som soveværelser og spisestuer. Men hvis du har kæledyr eller ikke behandler gulvet ordentligt, kan der hurtigt opstå ridser og skader på dine trægulver. Kældre og badeværelser med meget fugt er heller ikke gode steder til trægulve. På den anden side kan kontinuerligt sollys også falme dit trægulvet.

Laminatgulv – for og imod

Laminattrægulve er lavet af komposittræ, der er presset sammen ved høje temperaturer. Ikke alene er materialerne i sig selv billigere end trægulv, men installationen af laminattræ er også væsentligt mere simpelt end ved trægulv. Da laminatgulv er lavet af presset træ og beskyttet med en blank overflade, er det også mindre modtageligt overfor ridser, fugt og ved brugsspor. Derudover er laminatgulv også lettere at gøre rent end trægulvet.

Da laminatgulve er så holdbart, er det mindre modtageligt overfor og brugsspor. Mens laminatgulv tåler fugt bedre end hårdttræ, bør det ikke være i et regelmæssigt vådt område i hjemmet. På grund af dets overtræk falmer laminatgulve typisk ikke ved sollys lige så hurtigt og mærkbart, som hårdt trægulvel, og kan derfor sikker bruges i værelser med store vinduer.

Ved skader, kan laminatgulvet dog være en udfordring at reparere. Det kan typisk resultere i, at man er nødt til at købe et helt nyt gulv til sit hjem.  Samtidigt kan laminatgulv godt fremstå mindre æstetisk pænt end trægulvet gør, og kan give en form for kunstigt udtryk til din bolig. 

Hvis du vil læse mere om, hvad fordelene er ulemperne henholdsvis er ved trægulv og laminatgulv, har Byggeri.dk samlet en oversigt til dig.