Hundeadfærd er, eller burde være, ganske nemt at forstå, men alligevel har vi som hundejere en tendens til at undervurdere hvad vores hunde er i stand til. Hunde er sociale dyr, der konstant kommunikerer med deres ejere. Vi taler ikke samme verbale sprog, men alligevel forstår hinanden. Det gælder blot om at kunne læse hundens signaler og kropssprog og forstå, hvad din hund gerne vil fortælle dig. Hunde har en lang rækker signaler, som man som hundeejer bør være klar over. Blandt andet viser forskning, at hunde ofte handler mere menneskeligt end dyrisk.

Hunde kan aflæse ansigtsudtryk, udvise jalousi eller empati og de kan endda se tv. Disse menneskelignende træk har hunde tilegnet sig i deres udvikling fra ulve til husdyr, der skete for 11.000 til 16.000 år siden, siger eksperter. Særligt det at hunde har lært at være opmærksomme på deres ejere, at komme godt ud af det med deres ejere og at tolerere deres ejere har ført til helt særlige egenskaber, der ofte afspejles i menneskers adfærd, siger Laurie Santos, der er direktør for Yale Comparative Cognition Laboratory.

Nogle af de seneste undersøgelser inden for hundeadfærd understøtter den menneskelige side af vores firbenede venner.

Hunde lytter til, og betragter, menneskers interaktioner

At lytte til, eller at kigge på andre, spiller en central rolle i menneskers sociale interaktion, fordi det giver os mulighed for at evaluere andres karakter og karaktertræk.

Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Animal Behaviour, lytter og kigger vores hunde også med. I undersøgelsen testede forskerne 54 forskellige hunde, der så deres ejere kæmpe for at få en rulle bånd ud af en beholder. Hundene blev delt ind i tre grupper: hjælpere, ikke-hjælpere og kontrollører.

I hjælpergruppen bad ejeren en anden person om at holde beholderen. I ikke-hjælper gruppen spurgte ejeren om hjælp fra en anden person, der derefter vendte ryggen til uden at hjælpe. I kontrolgruppen vendte den anden person ryggen til uden at blive bedt om hjælp. Under eksperimenterne var en tredje, neutral person tilstede.

Efter den første runde af eksperimenter tilbød både den neutrale person, og hjælperen eller ikke-hjælperen godbidder til hunden.

I ikke-hjælper gruppen foretrak hundende den neutrale persons godbid, og ignorede samtidig ikke-hjælperen. I hjælper gruppen foretrak hundende derimod hverken hjælperens eller den neutrale persons godbid. Lignende resultater ses blandt andet i undersøgelsen af spædbørn og capuchin aber.

Betyder det altså at hunde vælger side, og ignorerer mennesker som er ondskabsfulde overfor deres ejere? Det vil fremtidig forskning vise sig.

Blog om hunde